1990-luvulta 2000-luvulle

Maailman tapahtumia 1990-luvulla USSR

Vuonna 1990 Saksat yhdistyivät. Persianlahdella alkoi noin vuoden kestänyt sota, kun Yhdysvallat vapautti Kuwaitin. Irak poltti kuudenneksen Kuwaitin öljylähteistä. Vuonna 1991 Neuvostoliitto hajosi ja Venäjän federaation johtajaksi nousi Boris Jeltsin. Samalla koko itäblokki hajosi, Varsovan liitto lakkautettiin ja kommunismin ote mureni. Mm. Viro, Latvia ja Liettua itsenäistyivät. Tšekkoslovakia jakautui rauhanomaisesti Tšekin ja Slovakian valtioiksi 1993. Jugoslaviassa käytiin raakoja sotia lähes koko 90-luvun ajan ja maa jakaantui lopulta useiksi eri valtioiksi.

Nelson Mandela vapautettiin 28 vankilavuoden jälkeen vuonna 1990, hän sai Aparheidin lopettamisen myötä Nobelin rauhanpalkinnon 1993 ja nousi Etelä-Afrikan presidentiksi 1994. Euroopan yhteisöstä tuli Euroopan unioni vuonna 1992, ensimmäinen eksoplaneetta (aurinkokuntamme ulkopuolella sijaitseva) löydettiin ja Yhdysvalloissa Bill Clinton nousi presidentiksi. Länsimaat alkoivat investoida Aasiaan ja yritykset siirsivät sinne tuotantoaan edullisempien kustannusten vuoksi. Nasa ilmoitti otsoniaukon Etelämantereen yläpuolella suurentuneen vuoden aikana lähes 15 %.

Estonia upposi vuonna 1994 ja 852 ihmistä hukkui. Samana vuonna avattiin Englannin kanaalin alittava junatunneli. Vuonna 1995 lanseerattiin Windows 95 -käyttöjärjestelmä ja Internet Explorer -selaimen ensimmäinen versio, ja maailman rikkaimmaksi ihmiseksi tituleerattiin Bill Gates 12,9 miljardin dollarin omaisuudellaan. Vuonna 1996 prinssi Charles ja prinsessa Diana erosivat ja ensimmäinen onnistunut nisäkkään kloonaus (Dolly-lammas) tapahtui Edinburghissa. Vuonna 1997 alkoi Aasian talouskriisi, Nasan alus laskeutui Marsiin ja koko maailman rakastama prinsessa Diana

Estonia upposi 1994 (Kuva Pool/Lehtikuva)

Estonia upposi 1994 (Kuva Pool/Lehtikuva)

kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa. Vuonna 1998 julkaistiin Windows 98, Nasa löysi Kuusta vettä, Apple julkisti iMac-tietokoneen ja elokuva Titanic voitti 11 Oscaria.

1990-luvulla Internet kaupallistettiin ja lanseerattiin ensimmäinen verkkoselain ja web-sivu. Lopulta Internet tuli operaattorien välityksellä ja tietokoneiden yleistymisen myötä myös koteihin. Maailman ensimmäistä GSM-verkkoa alettiin rakentaa Suomessa (Radiolinja, nyk. Elisa) ja matkapuhelimet alkoivat yleistyä. CD-levyt tekivät lopullisen läpimurtonsa ja ensimmäiset digitaaliset kamerat ja DVD:t tulivat markkinoille. Autojen katalysaattorit tulivat pakollisiksi EU-maissa. Vuonna 1999 maailman väkiluku ylitti kuuden miljardin rajan ja vuosikymmenen lopussa Y2K aiheutti kohinaa eli pelättiin vuoden 2000 aiheuttamia ongelmia tietotekniikassa.

Vuosikymmenen keksintöjä olivat jo edellä mainittujen lisäksi mm. kolesterolia vähentävä suomalainen margariini Benecol.

 

 

Suomi 1990-luvulla

199507 . MTK:n mielenosoitus Eduskuntatalon edessä heinäkuussä 1995.

Mielenosoitus Eduskuntatalon edessä heinäkuussä 1995 (Kuva Hgin kaupunginmuseo, Matti Niemi)

Suomi oli elänyt 80-luvulla vahvaa nousukautta ja ”kasinotaloutta”. Myös talousrikollisuus kukoisti. 90-luvun vaihteessa Suomi alkoi luisua historiansa suurimpaan talouslamaan ja pankkikriisiin. Eikä tilannetta helpottanut se, että idänkauppa romahti Neuvostoliiton hajoamisen myötä vuonna 1991. Yhtäkkiä Suomessa vallitsi suurtyöttömyys, yrityksiä meni konkurssiin ja leipäjonot kasvoivat. Syvimmän laman aikaan vuonna 1993 Suomessa oli jo yli 500.000 työtöntä (20,4 % työvoimasta). Vuonna 1990 Suomessa oli yli kuukauden kestävä pankkilakko. Vuosikymmenen aikana Suomen markka devalvoitiin kahdesti,  pankki- ja postikonttoreita vähennettiin rajusti ja myös pankkiryöstöt olivat arkipäivää.

Vuonna 1991 Suomen väkiluku ylitti 5 miljoonan rajan. Suomeen alkoi saapua turvapaikkaa hakevia pakolaisia, pääasiassa Somaliasta. Ensimmäiset suomalaiset naiset lähtivät YK:n rauhanturvaajiksi. Vuonna 1992 amerikkalainen saippuasarja Kauniit ja rohkeat saapui Suomen televisioon. Suomen Kommunistinen Puolue meni konkurssiin. Nokia suuntautui yhä vahvemmin mobiiliteknologian kehittämiseen, matkapuhelinten valmistamiseen ja julkaisi ensimmäisenä maailmassa tuotantovalmiin digitaalisen GSM-puhelimen.

Vuonna 1993 muutettiin yleiseksi hätänumeroksi 112 (aiemmin 000). Helsinki-Vantaan lentokentälle avattiin uusi kotimaan terminaali ja Naantaliin Muumimaailma. Vuonna 1994 valtion Posti- ja telelaitos jakaantui kolmeksi osakeyhtiöksi, joista yksi oli Suomen Posti Oy.  Kaupat saivat luvan olla auki sunnuntaisin, mutta vain joulukuussa. Arvonlisävero korvasi aiemman liikevaihtoveron ja tuli voimaan myös ajoneuvovero. Presidentinvaalit muutettiin suoraksi kansanvaaliksi 1994 ja Martti Ahtisaari nousi Suomen presidentiksi.

Jaakiekon_MM-voittorieha2_v1995_Hgin_kaupunginmuseo_Matti_Niemi

Helsingin kaduilla juhlittiin Suomen MM-voittoa jääkiekossa 1995 (Kuva Hgin kaupunginmuseo, Matti Niemi)

Vuonna 1995 Suomi liittyi Euroopan unioniin, alkoi naisten varusmiespalvelus ja Suomi voitti jääkiekon MM-kisat. Samana vuonna koettiin yli kaksi kuukautta kestänyt palomiesten lakko sekä yli kuukauden kestänyt terveydenhoitohenkilökunnan lakko. Tupakkalakia kiristettiin, nuuskan myynti kiellettiin ja tulitikkujen valmistaminen lopetettiin. Suomi hankki neljä ensimmäistä Hornetiaan. VR aloitti Pendolino-junan koekäytön. Vuonna 1995 oli koko 1900-luvun kylmin joulu Suomessa, jopa maan eteläosissa oli 25-30 asteen pakkanen.

Vuonna 1996 Suomessa otettiin käyttöön puhelinliikenteen uudet suuntanumerot ja tuli voimaan uusi luonnonsuojelulaki. Ikea avasi ensimmäisen myymälänsä Suomessa ja Kehä II -tietä alettiin rakentaa. Vuonna 1997 televisiokanava Nelonen aloitti toimintansa ja Hartwall Areena vihittiin käyttöön. Suomessa otettiin käyttöön uudet läänit ja Michael Jackson konsertoi Olympiastadionilla. Vuonna 1998 avattiin Helsingissä Kiasma ja Mika Häkkinen voitti F1- maailmanmestaruuden. Vuonna 1999 Suomessa otettiin käyttöön euro (tosin käteisvaluutaksi se tuli vasta 2002). Suomalainen tv-sarja Salatut elämät alkoi, Gigantti avasi ensimmäisen myymälänsä Vantaan Tammistoon ja Mika Häkkinen uusi F1-voittonsa.

90-luvun muotia olivat mm. flanellipaidat, Levikset, vyölaukut, napapaidat, salihousut ja silkkipuserot. Olkatoppaukset jatkoivat edelleen jo 80-luvulla alkanutta voittokulkuaan. Hiphop-kulttuuri heräsi myös eloon. Televisiosta katsottiin jo aiemmin mainittujen lisäksi mm. Frendejä, Simpsoneita, South Parkia sekä kotimaisia sarjoja, kuten Hyvät herrat, Onnenpyörä ja Kummeli. Yökerhoissa tanssittiin mm. Dr. Albanin ja Spice Girlsin tahdissa. 90-luku oli myös poikabändien kulta-aikaa: mm. Backstreet Boys ja Take That. Kotimaisessa musiikissa elivät kulta-aikaansa mm. Aikakone, Neon2 ja Nylon Beat. Aikakauden suosituimpia elokuvia olivat mm. Pretty woman, Uhrilampaat, Jurassic Park, Schindlerin lista, Forrest Gump, Leijonakuningas ja Titanic.

 

Wulffin kuulumiset

Vuonna 1990 Wulff täytti 100 vuotta ja suuret juhlallisuudet järjestettiin niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin Vantaan Wulff-talossa, jonka varastotila koristeltiin juhlatilaksi mustin samettiverhoin. Sisään juhlatilaan käveltiin punaista mattoa pitkin bändin soittaessa ja vieraita vastaanotti toimitusjohtaja Aarne Hallama. Tarjolla oli juhlaillallinen ja iltaa juonsi tv:stä tuttu Hilla Bloomberg. Ruokailun jälkeen valot himmennettiin ja Ravelin Boleron soidessa sisään ajoi trukki, tuoden suurta täytekakkua. Trukkikuskina toimi Jussi Napari, joka nykyään työskentelee Wulffin it-osastolla asiantuntijatehtävissä ja takana jo 32 vuotta Wulffilla. Juhlailta jatkui siis kakun syönnin, iloisen tanssin ja hyvän boolin merkeissä, kuten 100-vuotiaan juhlissa pitääkin.

Japanissa

Lounas Japanissa. Kuvassa Pekka Laurinus, Kirsi Sajama, Aarne Hallama, Heidi Waennerberg ja Tero Pallaskivi. (Kuva Wulffin arkistot)

1990-luvun alussa Wulff lanseerasi MiniBar-palvelun, jossa asiakas saa oman toimistotarvikehyllyn, jonka tuotteita Wulff täydentää automaattisesti. Samoihin aikoihin alkoi Wulffin ja Postin yhteistyö, joka on jatkunut menestyksekkäästi jo 25 vuoden ajan. Tänä päivänä yhteistyö Postin kanssa käsittää mm. tuotteiden varastoinnin, kuljetukset ja niiden lisäarvopalvelut, kierrätyksen sekä mahdolliset palautukset. Esimerkiksi Wulffin edellä mainittu ja hyvin suosittu MiniBar –hyllytyspalvelu toteutetaan nykyään Postin lisäarvopalveluna. Myös mm. kopiopapereiden jakelu suoraan asiakkaan kopiopisteille sekä värikasettien ja palautuspullojen kierrätys on erittäin sujuvaa juuri Postin kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta. Luotettavien toimitusten, laadun ja monipuolisten palvelujen lisäksi, Wulff ja sen asiakkaat arvostavat vihreyttä ja ympäristöystävällisyyttä, 100 % hiilineutraaleja toimituksia ja tarkkoja, jopa toimituskohtaisia Co2 -raportteja.

Satavuotisen yrityshistoriansa kunniaksi Wulff järjesti jälleenmyyjilleen myyntikilpailun, jonka voittaja pääsi matkalle Japaniin. Vuonna 1992 Sponsor Oy myi Wulffin Mercantile Group Oy Ab:lle. Omistaja vaihtui jälleen, mutta toiminta jatkui entisellään. Wulffiin fuusioitiin lisäksi mm. Toimistotukku Vilanen, Yrjö Koivisto, Supa ja Pakes. Wulff teki myös Suomalaisen Kirjakaupan kanssa ison sopimuksen, joka sisälsi mm. tuotteiden varastoinnin. 1990-luvulta muistetaan Wulffilla myös erilaisten tietokonetarvikkeiden voimakkaasti nouseva ”buumi” sekä ensimmäiset sähköiset tilaukset modeemin kautta.

 

Heikki_nuorempana

Heikki Vienola

Tällä välin toisaalla, ei niin kaukana kuitenkaan

Olipa kerran eräs toinenkin Thomas Fredrik Wulffin kaltainen, rohkea, päättäväinen ja myyntihenkinen mies: Helsingin Meilahden lukiosta vuonna 1980 ylioppilaaksi valmistunut Heikki Vienola. Laivaston ja Helsingin kauppakorkeakoulun jälkeen kauppatieteiden maisterin paperit taskussaan hän perusti opiskelukaverinsa Sauli Frantsin kanssa ensimmäisen oman yrityksensä, Vinstock Oy:n, huhtikuussa 1984. Toimistona ja varastona toimi autotalli, kun Heikki ja Sauli pakkasivat sinisen Toyota Corollan takakontin täyteen arkistolaatikoita ja sitten lähdettiin kaupantekoon. Takaisin tultiin vasta, kun kaikki arkistolaatikot oli myyty.

Arkistolaatikot kävivät kaupaksi ja mikseivät olisi käyneet, kotimaisia laatutuotteita kun olivat. Aika monta arkistolaatikkoa ja ehkä pari muutakin toimistotarviketta myöhemmin Vienola perusti vuonna 1990 toisen yrityksensä, it-tarvikkeita ja ergonomiaa myyvän Beltton Oy:n. Suomi oli juuri alkavan laman keskellä, mutta rohkeasti, kovalla työllä ja pistämällä itsensä satakymmenenprosenttisesti likoon, Vienola luotsasi molemmat yrityksensä läpi lamavuosien.

Ari_Pikkarainen

Ari Pikkarainen

Yritykset menestyivät ja kasvoivat. Vuonna 1993 Vienola haki kasvua myös ulkomailta ja perusti Ruotsin Nyköpingiin Beltton Svenska AB:n. Vain vuotta myöhemmin kuvioihin tuli mukaan jo myös pitkään toimistotarvikealalla työskennellyt Ari Pikkarainen, jonka kanssa Vienola perusti jälleen uuden yrityksen, Suomen Rader Oy:n. Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1998, he perustivat Naxor Finland Oy:n sekä Beltton A/S:n Norjaan. Heti seuraavana vuonna perustettiin Looks Finland Oy ja Grande Leasing Oy.

 

Uudelle vuosituhannelle

Vuosituhannen vaihteeseen mennessä Vienolan pienestä autotalliyrityksestä oli kasvanut menestyvä suomalainen työnantaja. Vuonna 2000 Helsingin Pörssin NM-listalle noteerattiin alansa ainoana yrityksenä Pohjoismaissa konserni nimeltä Beltton-Yhtiöt Oyj ja sinä päivänä poksahti kuohuvan korkki auki Vienolan työpöydällä. Tosin lasin tyhjennettyään hänen katseensa kääntyi samantien jo kohti uusia haasteita.

Seuraavana vuonna perustettiin yritys, Visual Globe Oy, sekä ostettiin kaksi yritystä, Everyman Oy ja vanha perinteikäs liikelahjatalo KB-tuote Oy. Jälkimmäisen mukana tuli myös tytäryritys Virosta, KB-Eesti Oü. Samalla Vienola oli toki tarkalla silmällä seurannut Wulff Oy Ab:n tapahtumia.

 

Ympäri käydään, yhteen tullaan ja päälistalle mennään

Vuonna 2002 kohtasi kaksi suurta suomalaista toisensa, yli 100-vuotias Wulff Oy Ab ja nuorekas uuden ajan tulokas, Beltton-Yhtiöt Oyj. Näin Wulff Oy Ab vaihtoi kolmannen kerran omistajaa, kun Beltton-Yhtiöt Oyj osti sen rautaisella kädenpuristuksella. Beltton-Yhtiöt Oyj:n ja Wulff Oy Ab:n yrityskauppa oli yhtiöille merkittävä panostus kasvuun kotimaan markkinoilla. Yritys alkoi nyt kiinnostaa enenevässä määrin myös sijoittajia ja Vienolan visio päästä Helsingin Pörssin päälistalle toteutuikin vuonna 2003.

Wulff on Vienolan johtamana kasvanut sekä orgaanisesti että yritysostoin. 2007 toimintaa laajennettiin kansainvälisiin messupalveluihin Entre Marketing Oy:n hankinnalla. Vuonna 2008 ostettiin Ibero Liikelahjat Oy vahvistamaan liikelahjatoimintoja. 2009 Wulff osti Strålfors Supplies AB:n vallaten vahvan jalansijan Skandinavian sopimusasiakasmarkkinoilta.  Yhtiön kasvun ja kehityksen myötä myös Wulffin brändin tunnettuus kasvoi: Wulffin nimi alkoi näkyä kaikkien konserniyritysten viestinnässä 2008 konsernin emoyhtiön muuttaessa nimensä Beltton-Yhtiöt Oyj:stä Wulff-Yhtiöt Oyj:ksi ja 2011 kaikki konsernin yritykset saivat ottaa käyttöönsä Wulffin mustavalkoisen brändin ja Wulffin nimen.

DSC_6449_pp_web

Heikki Vienola joulukuussa 2015

Vienolalle – ja Wulffille – on ollut tärkeää kasvaa ja kansainvälistyä kannattavasti. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ja vauhdilla kehittyvässä toimintaympäristössä se ei ole helppoa. Wulffilla on aina uskottu ennen kaikkea oman tekemisen merkitykseen ja se näkyy onnistumisina. Eri ajassa ja erilaisessa maailmassa elävät ja toimivat wulffilaiset merkkimiehet Heikki Vienola ja Thomas Wulff jakavat yhteiset arvot, joihin nojaten menestyminen on ollut mahdollista jo 125 vuotta. Miksi? Koska arvot näkyvät jokaisen wulffilaisen arjessa päivittäisinä tekoina ja päätöksinä. Jo yrityksen perustamisesta 1890 lähtien toiminnan arvoina ovat olleet asiakaslähtöisyys, yrittäjyys ja tuloksellisuus.

Aivan niin kuin Thomas Wulffilla aikanaan, on Vienolallakin ollut rohkeutta perustaa yrityksiä ja tarvittaessa luopua niistä. Thomas Wulffin aikakaudella työtä tehtiin kaasulampun valossa ja kyydit kuljettiin hevosvossikalla. Tänä päivänä elämme vuotta 2015. Wulff on nyt noin 300 henkilöä työllistävä suomalainen yritys, jonka tieto liikkuu verkossa bitteinä, myyjät kulkevat asiakkaiden luo autoilla (wulffilaisten käytössä on myös ekologinen sähköauto) ja toimistolla sekä myymälöissä työskennellään ympäristöystävällisten LED-lamppujen valossa. Maailma ja työvälineet ovat siis muuttuneet 125 vuodessa paljon, mutta yksi asia Wulffilla ei muutu koskaan: ihmisten ja henkilökohtaisen palvelun arvostaminen.

 

Kista1

Thomas Wulffin isoisän tekemä kirstu Suomen Pankin Rahamuseossa

Wulffin hengen alkulähteillä

Suomen Pankin Rahamuseossa Snellmaninkadulla on Thomas Wulffin isoisän, turkulaisen sepänmestari Carl Fredrik Wulffin (1786-1863) tekemä kirstu, jossa aikanaan kuljetettiin Suomen Pankin tärkeät arvopaperit ja asiakirjat pankin muuttaessa Turusta uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin vuonna 1819. Kirstu on museon helmi ja todella näkemisen arvoinen! Sitä voi kurkistaa virtuaalisesti tästä.

Carl Fredrik itse menetti lähes koko omaisuutensa Turun palossa vuonna 1827 ja hänen vaimonsa Christina kuoli koleraepidemiaan, joka riehui Turussa vuonna 1853. Jo Carl Fredrik Wulffin peruja lienee tuo wulffilainen henki, jonka Thomas yritykseen aikanaan toi ja joka edelleen elää. Se, yhdistettynä suomalaiseen sisuun, on aina ollut vahva perusta vaikeinakin aikoina.

Kista2Wulffin tarinoiden loppusanat

Wulffin 125 vuoden historiasta kertovat tarinat päättyvät tältä erää tähän, vaikka Wulffin tarina elää edelleen. On ollut suuri ilo ja kunnia kirjoittaa ja kenties joku toinen jatkaa tästä viimeistään sadan vuoden kuluttua.

Olemme myös koko syksyn kanssanne etsineet vanhassa valokuvassa esiintynyttä ”Wulffin poikaa”, joka mainittiin 1960-luvun osiossa. Ja uskomatonta kyllä, me todellakin löysimme hänet! Sen tarinan voit lukea täältä…

Kiittäen,

Sari Suonpää
wulffilainen tarinankertoja